Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

28-Jun-2016

Wordt de wereld beter?

De evolutietheorie van Darwin is voor mij altijd ontoereikend geweest om de ontwikkeling van het leven op aarde te verklaren. Het leven op aarde beweegt zich (met horten en stoten) al meer dan 3 miljard jaar in een richting van steeds complexer en steeds meer “samen”.

 

Vermoedelijk zijn de oudste vormen van leven bacterieachtige organismen, die op een gegeven moment een symbiose aangaan: de ene bacterie kruipt als het ware in de ander en zo ontstaan eencelligen met een celkern. In die eencelligen zitten nog allerlei andere “orgaantjes” (organellen) die vermoedelijk ook door symbiose zijn ontstaan.
Op bacteriën en bacterieachtigen na is al het leven op aarde opgebouwd uit cellen.
Die cellen zijn zich gaan verenigen: eerst tot kolonies waarin alle cellen hetzelfde zijn, maar dan gaan de cellen in een organisme zich specialiseren, en ontstaan samenwerkingsverbanden van gespecialiseerde cellen. Er ontstaan organen. En uiteindelijk ontstaan er zulke onvoorstelbaar complexe soorten als de mens, met uiterst subtiele biochemische evenwichten waarin duizenden stoffen harmonisch met elkaar samenwerken.


Dat er zulke complexe soorten ontstaan lijkt volkomen in strijd met de tweede hoofdwet van de thermodynamica, die zegt dat in een gesloten systeem de chaos alleen maar toe kan nemen.
Het selectiemechanisme dat Darwin beschrijft is op zich heel plausibel. Het verklaart volgens mij alleen niet de drijvende energie daarachter. En die stuwkracht zou nu wel eens de universele liefdesenergie kunnen zijn waar Einstein het over heeft die volgens hem ten grondslag ligt aan het hele universum.


En het gaat nog verder en steeds sneller. In de steentijd sloegen de mensen elkaar de schedel in als ze dichter op elkaar woonden dan 1 persoon per vierkant kilometer. (15% van de skeletten uit de steentijd zijn van mensen die met geweld om het leven zijn gebracht.) En nu leven mensen in stedelijke gebieden tot in dichtheden van bijna 30.000 inwoners per vierkante kilometer. Het is niet volmaakt, maar meestal gaat het goed. De kans dat jij of ik door geweld om het leven zullen komen is een fractie van die oorspronkelijke 15%.

 

Voor informatie over het vrediger worden van wereld in de laatste 4000 jaar klik hier.

Voor meer informatie over het beter worden van de wereld in de afgelopen 60 jaar  klik hier.


Eeuwenlang hebben de naties in Europa elkaar proberen de tent uit te vechten. Daarom vind ik de EU zo’n prachtig, historisch gezien vrijwel precedentloos initiatief.
Toen ik nog jong was heeft mijn vader me ooit gezegd: bereid je er maar op voor dat er eens per 25 jaar oorlog is. Ik ben nu bijna 70 ik heb al die tijd in vrede mogen leven en de rijkdom zoals wij die op het ogenblik kennen is volkomen precedentloos. Nog geen 100 jaar gelden crepeerden veenarbeiders in plaggenhutten van de tering, leefden er in de Jordaan in één huis gemiddeld 70 mensen, tien gezinnen. Zonder riool en moesten de poepemmers langs die overvolle trappenhuizen naar de strontkar worden gebracht.


Het is ongewis of het allemaal zo mooi blijft, waarschijnlijk niet. Poetin, Trump, Brexit, Wilders, Le Pen, een ongezond financieel systeem, het onbetaalbaar worden van pensioenen. Ik houd mijn hart vast.
Er zullen ongetwijfeld golfbewegingen zijn. Maar toch geloof ik dat er een enorme kracht werkzaam is die ons drijft in de richting van een betere wereld.


Mij werd met de paplepel ingegoten dat de mens tot het slechte geneigd is. Ik geloof er niks van. Kijk simpelweg naar jezelf. Ben jij tot het slechte geneigd? Ja je hebt je zwakheden. Ja mensen die angstig of beschadigd zijn doen gekke dingen.
Maar het liefst doe je het toch eigenlijk goed. En waarom zou dat bij andere mensen anders zijn? En het mooie is dat ook mensen zonder godsdienst dat willen dat zit in ons gebakken. Dat is die universele liefdeskracht die in ons werkzaam is.

 

 Briton Riviè (1840–1920): Una and the Lion. Voor een grote afbeelding klik hier

 

 Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


reactie van Bas --- 28-Jun-2016 22:33
----------------------------------------------------------------

De 2e wet impliceert ook (ik citeer) “dat zelforganisatie in een chaotisch systeem alleen mogelijk is als er energie wordt toegevoegd“. Wat betekent dit voor ons?


reactie van Anneke Spijker --- 28-Jun-2016 22:49
----------------------------------------------------------------

Weer een interessant verhaal Jeroen. En een imposante afbeelding van Una en de leeuw, prachtig!Ik ga dit zeker weer even doorsturen, bedankt en hartelijke groet, Anneke Spijker


reactie van Jeroen Clausman --- 28-Jun-2016 22:55
----------------------------------------------------------------

Ja Bas, ik denk dat dat gewoon betekent dat we moeten eten. Al heb ik ook mensen gekend die van de “Prana“ konden leven.


reactie van Jordis Jakubczick --- 29-Jun-2016 08:51
----------------------------------------------------------------

Bacterien die een symbiose aangaan en dat is de oersprong. Prachtig je blog Jeroen. Fantastisch het perspectief dat jij schetst, dat de mens toch wel het goede wil ook of wellicht wel juist ‘zonder‘ godsdienst. Ik sluit me graag aan bij je visie en ik stuur hem vanavond door!


reactie van Marielle --- 30-Jun-2016 16:50
----------------------------------------------------------------

Ik hoop echt dat er uiteindelijk een enorme kracht werkzaam is naar een betere wereld. Transformatieproces wat altijd met pijn gepaard gaat wat de wereld nu ervaart en voelt.


reactie van Jeroen Clausman --- 30-Jun-2016 20:18
----------------------------------------------------------------

Beste Marielle Met mijn artikeltje probeer ik aannemelijk te maken dat er inderdaad zo‘n enorme kracht werkzaam is. Als je dat nog niet gedaan hebt, lees dan ook mijn blog over Einstein en de Liefde. Dan wordt het nog aannemelijker.


reactie van Dick Melman --- 07-Jul-2016 09:45
----------------------------------------------------------------

Dank voor de blogs, waarvan je de links stuurt. Ik lees ze regelmatig en met plezier. Het onderwerp van de laatste –wordt de wereld beter‐ houdt me al langer bezig. Je vat het mooi samen. Ik kan niet laten een paar boeken te noemen die ik erover heb gelezen: Nonzero; van Robert Wright. Het verschijnsel mens van Teilhard de Chardin (een gouwe ouwe, heeft destijdsw veel indruk op me gemaakt) en The spell of the sensuous; van David Abram. Leuk detail is dat die van Abram en Wright tips waren van zoon Joris. Mooi dat ik via hem nieuwe dingen leer.


reactie van Dick --- 15-Aug-2016 19:05
----------------------------------------------------------------

Hoi Jeroen, zojuist het gelinkte document gelezen waarom het beter gaat in de wereld. Interessante cijfers! Bemoedigend ook :‐)


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld