Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

30-May-2016

Mildheid

Ik hoor nogal eens zeggen dat ik niet moet oordelen. Volgens mij is dat volstrekte nonsens. Je kunt niet leven zonder oordelen. De keuzes die je in je leven maakt zijn gebaseerd op oordelen, en het zijn die keuzes die uiteindelijk bepalen wie je bent.

Wat je moet zien te vermijden is te veroordelen. Het is de kunst een daad die je als verkeerd beoordeelt met mildheid te bezien.

 

Enige tijd geleden kreeg ik een mooi lesje in mildheid toen ik  in het kader van een training deelnam aan een kringgesprek. Aangezien ik het grootste deel van de tijd niet aan de beurt was gebruikte ik mijn tijd om steeds te bedenken wat ik zou zeggen als ik gespreksleider was.

 

Op een gegeven moment bracht een van de deelnemers iets in waarvan ik dacht: "Hoe durf je in ’s hemelsnaam de groep met zoiets onzinnigs lastig te vallen". Als ik gespreksleider was geweest had ik hem snel en effectief de mond gesnoerd. Maar de echte gespreksleider dacht er kennelijk anders over want hij bleef geïnteresseerd doorvragen. En tot mijn grote verwondering kwam hij op een gegeven moment uit bij iets wat wèl hout sneed.

 

Mijn bewondering voor de gespreksleider kreeg gigantische proporties en ik bedacht dat ik nooit van mijn leven het geduld zou kunnen opbrengen dat nodig was zoiets boven water te krijgen.

Tot op een gegeven moment het kwartje viel. Ik realiseerde me dat altijd als iemand iets doet wat idioot of onafgestemd is, daar een pijn achter zit.. Als er geen pijn is hoeft iemand ook niet idioot te doen.

 

En opeens werd het voorstelbaar dat ik wel  het geduld zou kunnen opbrengen om dergelijke dingen boven water te krijgen, namelijk door me niet te ergeren maar door me af te vragen: "Wat voor een pijn moet er achter zitten dat iemand zo vreemd doet?

 

Wat nog mooier is, is dat je zo ook naar jezelf kunt kijken. En dat probeer ik dan ook te doen als ik mezelf er weer eens op betrap dat ik iets gedaan heb wat ik beter niet had kunnen doen. Dan vraag ik aan mezelf: "Jeroen toch, wat zit daar voor een pijn achter dat je voor de zoveelste keer weer diezelfde fout maakt?"

En het allermooiste is dat je met zo’n houding niet alleen milder wordt, maar dat je daardoor ook beter inzicht kunt krijgen in de achtergrond van je eigenaardigheden, wat dan weer aanknopingspunten biedt om te groeien.

 

 Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


reactie van Joke Veldkamp van Eeden --- 30-May-2016 11:33
----------------------------------------------------------------

mooi Jeroen,dankszgtvs


reactie van Eva‐Maria --- 30-May-2016 12:02
----------------------------------------------------------------

Hmm, Jeroen! Dit is inderdaad liefde! Als ik je stuk lees, voel ik mijn hart open gaan. Dank voor deze inspiratie!


reactie van mariet diepgrond --- 30-May-2016 12:33
----------------------------------------------------------------

Het bewustzijn dat onder een oordeel een onvervulde behoefte (te ervaren als een vorm van pijn?) zit was voor mij een openbaring! En geeft meteen een stevig handvat om bij mijzelf te rade te gaan... of om door te vragen bij de ander...


reactie van joost van iersel --- 30-May-2016 15:52
----------------------------------------------------------------

Jeroen, Wat een mooie overpijnzingen. Je weg naar de mildheid zou ook nog kunnen gaan over de weg van de verwondering. Open staan voor de pijn van de ander is mooi, er zou best nog meer achter de ogenschijnlijke verwarring van de ander kunnen zitten. Mooi pad ben je aan het lopen en fijn dat je dat met ons deelt, Joost


reactie van Marjolijn --- 31-May-2016 14:21
----------------------------------------------------------------

Mooi, helder.


reactie van harriet van oordt --- 01-Jun-2016 12:58
----------------------------------------------------------------

Mijn lieve vriend Jeroen, er komen wel eens mensen op mijn pad die idiote en ‘onafgestemde‘ woorden uitbraken en als ik dan probeer te zien wat daar achter zit dan zie ik soms niet meer dan een grote domheid, gemakzucht, respectloosheid voor het leven. Lieve Lita, ligt dat nou aan mij?


reactie van harriet van oordt --- 01-Jun-2016 13:03
----------------------------------------------------------------

en nog 1 reactie Jeroen: ik heb je wel een beetje gemist op mijn verjaardagsfeestje! Alle aandacht naar de liefde en de vriendschap vergeten.. Nee toch!! (misschien een leuk thema voor de volgende blog)


reactie van Jeroen Clausman --- 01-Jun-2016 15:43
----------------------------------------------------------------

Lieve Harriët Sorry dat ik verstek heb laten gaan op je verjaardag. Ik had die avond vier concurrerende afspraken, en daar zat ik zelf en beetje mee in de knel, ik zag er tegenop een avond door te brengen met allemaal mensen die ik niet ken, en heb toen een wat gemakzuchtiger alternatief gekozen.(wat overigens geen excuus is dat ik zo respectloos was om niets van me te laten horen) En dat wat je schrijft over domme respectloze, gemakzuchtige mensen. Allereerst denk ik dat je iemand niet kunt veroordelen omdat hij niet vooraan in de rij heeft gestaan toen de intelligentie werd uitgedeeld (overigens is intelligentie net zo min iets waar je je op kunt laten voorstaan, die heb je ook maar “toevallig“ gekregen. Het is wat dat betreft eerder Noblesse oblige. Als je veel intelligentie hebt gekregen is het vooral zaak die goed te gebruiken). En dan die gemakzicht en respectloosheid. Ik kan er alleen maar naar raden wat er achter zit. Komt zo iemand uit een milieu waar je alleen maar gezien wordt als je een grote bek hebt? Dat zou op zich al een heel pijnlijk zijn omdat dat betekent dat je nooit gezien wordt voor wat je waard bent. Ofn heeft zo iemand ergens een angst opgelopen om te kort te komen. En het lijkt me trouwens best moeilijk om je eraan te onttrekken als je in zo‘n cultuur bent grootgebracht. En wat betreft gemakzucht. We zitten in een maatschappij waar ons via de reclame de gemakzucht van alle kanten wordt aangepraat, maar die aan de andere kant op heel veel verschillende fronten aandacht van ons vraagt (veel en veel meer dan vroeger). Daarmee is het op zijn minst heel begrijpelijk als mensen voor het gemak kiezen. Jij maakt duidelijk andere keuzen in je leven, en daar voel je je in principe goed bij. Misschien hebben die mensen nooit mogen ervaren hoe vervullend het kan zijn om ergens met volledige bezieling voor te gaan.


reactie van harriet van oordt --- 01-Jun-2016 19:38
----------------------------------------------------------------

Lieve Jeroen,jij bent wel een van de laatste personen die ik ken die ik iets zou willen verwijten, want ik ken je niet anders dan te goeder trouw, dus dat je voor een ander feestje gekozen hebt: gefeliciteerd dat er zo veel te kiezen was! Ik had je alleen een beetje gemist. en dacht dat je zó druk bezig was met liefde dat je een oude vriendin was vergeten, en dat er misschien maar een blogje over vriendschap moest komen.. maar dat was een beetje een grapje. Verder ben ik het wel eens met het Noblesse oblige. Ik zal mijn best blijven doen. Maar ik kreeg toch een beetje de kriebels van al die poezelige reacties dus ik dacht ik ga de mildheid maar eens met woord en daad op de proef stellen. Dat ongeduld met onzinnige opmerkingen waar jij mee begon, of beschamend meeloop gedrag waar ik in mijn reactie op doelde, leidt er bij mij regelmatig toe dat ik de neiging krijg de knuppel in het hoenderhok te gooien en dat kan voor de kippen ook wel eens bevrijdend werken.


reactie van Jeroen Clausman --- 01-Jun-2016 19:45
----------------------------------------------------------------

Goed zo gooi maar knuppels in het hoenderhok! Dat geeft mij de kans om nog duidelijker te zijn. Ik kan dan het zelfopgelegde quotum van 600 woorden per week omzeilen.:)


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld