Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

16-May-2016

Van jezelf houden

Als ik met mensen over mijn hartsproblemen spreek krijg ik nogal eens het advies dat ik vooral van mezelf moet houden. "Dikke neus", denk ik dan. "Hoe doe je dat in ’s hemelsnaam: van jezelf houden? En hoe is dat te rijmen met een ander veel gehoord advies dat je je niet door je ego in de weg moet laten zitten?" Verder verdenk ik die raadgevers er ook nog eens van dat ze het zelf ook niet weten, dus een dergelijk advies is meestal niet aan mij besteed.

Zonder de pretentie te hebben dat ik het antwoord wel weet, wil ik toch een gedachtenoefening aanreiken die behulpzaam kan zijn om meer van jezelf te gaan houden.

 

Probeer eens naar jezelf te kijken zoals je naar een spelend kindje zou kijken. Dat kindje probeert een blokkentoren te bouwen, maar zijn motoriek is nog niet zo goed ontwikkeld dat hem dat gemakkelijk afgaat. Twee blokjes op elkaar lukt al aardig, maar meestal gaat het bij het derde blokje al mis en stort de toren weer in. Je popelt eigenlijk om hem te helpen, maar je weet dat dat kindje op dat moment enorm aan het leren is. Dat mag je hem niet afnemen. Dus omdat je van dat kindje houdt, weet je je te beheersen en laat het hem zelf proberen. Je moedigt het kindje wel aan vol te houden als de toren weer eens een keer instort. Je verheugt je samen met hem als het eindelijk een keertje lukt het derde blokje op de stapel te zetten. En als het hem op een gegeven moment lukt om zelfs een vierde blokje op de toren te zetten gaat je hart open van vreugde.

 

Je moet er toch niet aan denken dat je tegen het kind gaat uitvaren als het bij het derde blokje al fout gaat, en het eens goed onder de neus wrijft hoe stom het eigenlijk is.

Maar dat is wel hoe we meestal met onszelf omgaan, terwijl de situatie eigenlijk niet essentieel anders is. Ook wij zijn met de beste bedoelingen bezig ons geluk na te streven, omdat dat ons ingebouwde kompas is. En ook wij maken daarbij keer op keer (vaak dezelfde) fouten. Maar daarvoor zijn we juist op aarde: om te leren. En leren doe je het beste als je fouten maakt. Niemand is volmaakt en het is absurd dat van onszelf te eisen (wat we in wezen vaak wel doen).

 

De volgende parabel kan behulpzaam zijn om je dat goed te realiseren:

Er was eens een oude wijze man die op sterven lag. Zijn leerlingen, wilden graag voordat hij heen zou gaan nog zoveel mogelijk wijsheid van hem ontvangen, en vroegen hem: "Meester als u uw leven overnieuw zou mogen doen, welke fouten zou dan niet maken?" En de meester antwoordde: "Ik zou ze allemaal weer maken. Ik zou er alleen veel eerder mee beginnen."

Als je kritisch terugkijkt naar  het verleden, dan zie je vaak dingen die je met de wetenshap van nu anders zou hebben aangepakt. Maar als je eerlijk kijkt dan zie je vaak ook dat je toen eigenlijk niet anders kon.

 

 Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


reactie van Anneke Spijker --- 16-May-2016 10:39
----------------------------------------------------------------

Op deze koude, maar zonnige 2e Pinksterdag een hartversterkende en verwarmende boodschap! Anneke Spijker


reactie van Yette --- 16-May-2016 15:17
----------------------------------------------------------------

;-))


reactie van Hans Boekel --- 16-May-2016 15:17
----------------------------------------------------------------

reactie: Ja, mooi...... Het sluit uitstekend aan bij ons spiksplinter nieuwe handboek drama voor Pabostudenten: 'Spelend leren en ontdekken'.


reactie van Gert Westerveld --- 18-May-2016 18:20
----------------------------------------------------------------

Ha Jeroen, (leren) liefhebben is een hele kunst en wat een goed idee om je lezers op dit vaak niet vanzelfsprekende natuurpad met je ervaring een hart onder de riem te steken! Gert


reactie van Anna van Hoogstraten --- 23-May-2016 12:36
----------------------------------------------------------------

Tjahaaaaaa, die moest ik maar even 2x per week lezen of zo..... Niemand is zó gedreven in ons afkraken als wijzelf ! :‐) Ik zet ergens en paar bouwblokjes neer als reminder!


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld