Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

28-Sep-2017

Griet op de Beeck

Vorig jaar heb ik gekeken naar de uitzending van Zomergasten met Griet op de Beeck. Ik was zeer onder de indruk van haar stralende persoonlijkheid die een intens geluk leek uit te stralen. Toen ze ook nog eens liet weten dat ze een onwankelbaar geloof in de mogelijkheid van “de ideale liefde” had, wilde ik heel graag weten, wat het geheim achter dat geluk was.

 

Op haar website was niets te vinden over haar persoonlijk leven. Maar ook in haar boeken vond ik weinig aanknopingspunten. Ze zijn voornamelijk doortrokken met een diep doorvoelde compassie voor menselijke tragiek. Sporadisch komen er ook romanfiguren in voor die wel een vervullende relatie lijken te hebben, maar het is niet helder waarom die relaties zo vervullend zijn, Het gaat niet veel dieper dan het Vlaamse “Ik mag u graag zien”. En toch kwam dat stralende geluk heel oprecht op mij over.

 

Afgelopen maandag was ze in “De Wereld Draait Door” en daar kwam het ontbrekende puzzelstukje naar boven. Ze vertelde dat ze  haar leven heel lang als nagenoeg ondraaglijk zwart ervaren heeft, op het suïcidale af. Dat ze jarenlang bij therapeuten verlichting heeft gezocht. Ze noemde hen "Kleenex-therapeuten, die veel compassie aan de dag legden maar haar uiteindelijk geen stap verder hielpen*).

Totdat ze eindelijk een therapeute trof die haar stapje voor stapje hielp de echte confrontatie met haar pijn aan te gaan. Dat was een uiterst pijnlijk proces van een aantal jaren, waarbij stukje bij beetje een hele reeks uiterst traumatische gebeurtenissen aan het daglicht kwam. Gebeurtenissen die ze tussen haar vijfde en negende levensjaar had ondergaan, en die zo pijnlijk waren dat ze die volledig verdrongen had.

Doordat ze moed had gehad die pijnen (die als kind onmogelijk te dragen waren geweest) helemaal te ondergaan, verdween de duisternis uit haar leven en kwam ze in een wereld terecht die veel mooier was dan wat ze ooit voor mogelijk had gehouden.

 

Een wereld waarin het ineens mogelijk was je met een ander echt verbonden te voelen.

 

Toen ik dat hoorde kon ik haar intense geluk plaatsen, en ook haar stelling dat je er actief aan kunt werken je eigen geluk te vinden. Haar motto is "Uw leven is van u". Mensen zeggen wel eens dat de ellende in de wereld er is om ons in staat te stellen te ervaren hoe mooi het leven echt kan zijn.

Soms denk ik dan ook wel eens dat ik in mijn leven mischien te veel ben bezig geweest om pijn te vermijden, om de schoonheid van het leven volledig te kunnen ervaren.

 

Klik hier om de uitzending te zien. Let ook op het eind van de uitzending, als de gasten van tafel opstaan, waarin voor mij zichtbaar wordt hoeveel moeite het haar heeft gekost, om deze openbaring te doen.

Ik ben er in ieder geval heel blij mee. Het is een flinke aanmoediging om door te gaan met proberen mijn eigen pijnen manifest te laten zijn.

 

*) Ik doe op het ogenblik een therapeutenopleiding. Daarin kwam afgelopen week de orde, en werd ook heel duidelijk geïllustreerd dat hoe meer pijn je kunt verduren des te effectiever je als therapeut kunt zijn. Veel therapeuten kunnen de pijn van hun cliënten niet goed verdragen,  en zijn dan geneigd allerlei verzachtende dingen te doen, waar hun cliënten uiteindelijk niets mee opschieten.

 

 Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


reactie van Katheline Rotte --- 28-Sep-2017 20:17
----------------------------------------------------------------

Hoi Jeroen wat fijn om weer eens iets van je wat is liefde te lezen. Ik heb net mijn eerste boek van Griet gelezen en het was erg indrukwekkend. Nu geen internet op mijn reis voor het interview maar dat ga ik in Nov als ik terug ben van de Frankrijk reis zeker doen. Het belang van je Pijn kunnen containen Kunnen voelen en dragen leerde ik in de mijn hulpverlening s opleiding ooit. Succes met je opleiding en schrijven. Groeten uit Saint Quintin Katheline Rotte


reactie van Wilco Machielse --- 29-Sep-2017 00:28
----------------------------------------------------------------

Beste Jeroen, nog precies drie maanden en we worden 70 :‐)) Ik hoorde iemand zeggen: “Als je tachtig bent, weet je dat je eindelijk volwassen bent.“ Dus volhouden! Thuisgekomen van een test‐sessie voor een serie Human⁄Brainwash TV‐uitzendingen over “Hoe normaal ben jij?“ lees ik jouw zorgvuldig geschreven blog. Ik keek de DWDD‐uitzending en herlas de “analyse“ hierover vanmorgen in de Volkskrant (pag.6). Daarin wordt geduid hoe (?) gevaarlijk het ook kan zijn naar verborgen herinneringen te zoeken. Anderzijds hoor ik Griet spreken over “de angst om niet geloofd te worden.“ Wat een dilemma‘s. Vijf jaar geleden deed ik ook enkele ontdekkingen tijdens een serie reïncarnatie‐sessies bij Mariet Diepgrond. Het kan opruimen. Maar het kan mij ook te ver gaan. Tijdens mijn sessie bij jou afgelopen voorjaar (na jouw oproep voor proefpersonen) ontstond de neiging gevoelens, vermoedens, ondergronden naar boven te halen die er in mijn beleving niet zijn. Dank je wel voor dit dienblaadje. Veel succes met jouw opleiding. IK zie uit naar jouw volgende blog. Wilco Machielse wilcodoet.nl


reactie van Frieda --- 29-Sep-2017 20:42
----------------------------------------------------------------

Prachtig interview inderdaad met Griet Op de beeck. Dank voor de link. Laten we vooral spreken over onze schaamte‐ en over onze schuldgevoelens. Aho.


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld