Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

07-Aug-2016

Depressie als opstapje naar meer liefde

 

Vlak nadat ik tot het inzicht was gekomen dat liefde (in wat voor een vorm dan ook: liefde tussen man en vrouw, maar ook toewijding, passie, bezieling en schoonheid) het doel van het leven is, belande ik in een langdurige depressie waarin ik van al die vormen van liefde afgesneden raakte.

 

Net nu ik er achter gekomen was wat de bedoeling was, ging mijn levensbootje ineens precies de tegenovergestelde koers varen, zonder dat ik daar enige invloed op kon uitoefenen! Ik had het gevoel dat ik regelrecht de hel in voer.

Als een bezetene ging ik op zoek naar manieren waarop ik betekenis kon geven aan wat me overkwam. Ik ontdekte dat in de middeleeuwen mystici die op zoek waren naar mystieke vereniging met God vaak een louterende periode van diepe duisternis doormaakten alvorens ze hun doel bereikten: "De Nacht van de Ziel". Depressie op de weg naar verlichting bleek trouwens ook in het moderne westen voor te komen:

 

Eckhart Tolle (De Kracht van het Nu),

Op het suïcidale af depressief. Van het ene moment op het andere zag hij de wereld volkomen anders. Hij heeft een paar maanden alleen maar op een bankje in het Park gezeten, in opperste verwondering over hoe mooi de wereld wel niet was. Wat hij geleerd heeft is dat het enige wat we hebben het "Nu" is en dat dat meestal goed is. De sores begint als we gaan denken over wat er zou kunnen of moeten gebeuren.

 

Byron Katie (Vier Vragen die je Leven Veranderen)

Zo depressief dat de inrichting waar ze werd verpleegd geen raad met haar wist en haar maar ergens in een kamertje op zolder wegstopte. Ook zij zag van het ene op het andere moment het licht. Het inzicht dat zij kreeg was dat het je gedachten zijn die je ongelukkig  maken. (Ik denk dat dat ook de essentie is van het verhaal van Adam en Eva, wier onbekommerde (dierlijke) leven eindigde nadat ze van de boom van de kennis van goed en kwaad hadden gegeten, ofwel (menselijk) over zichzelf gingen nadenken.

 

Berné Brown (De Kracht van Kwetsbaarheid), ontdekte dat je alleen verbinding kunt maken (en liefde ervaren) als je jezelf kwetsbaar opstelt. Ook bij haar ging aan dit inzicht een depressie vooraf.

 

Ik vond het wel erg hoogmoedig om mezelf met die mystici te willen vergelijken, maar toch hoopte ik dat die depressie me uiteindelijk verder zou helpen.

 

Wat er in ieder geval leek te kloppen was dat mijn ego tot op de laatste millimeter werd afgebroken. Als ik terugkeek op mijn leven kon ik het niet anders zien dan een aaneenschakeling van mislukkingen. Dat een paar dingen toevallig wel goed waren gegaan  was niet mijn verdienste maar een gelukkige toevallige samenloop van omstandigheden.

Achteraf gezien is die laatste waarneming eigenlijk helemaal niet zo verkeerd. Veel dingen waar we ons graag op voorstaan zijn ons ook maar gegeven, zoals onze talenten. Onze positie in de maatschappij is ook grotendeels bepaald door de plek waar we toevallig geboren zijn.

Alleen mijn reactie op die waarneming: zelfhaat, was niet zo handig. Nu lukt het me veel meer om in plaats daarvan met dankbaarheid te kijken naar wat ik met mijn talenten aan de wereld heb mogen en nog mag bijdragen.

 

Mijn depressie heeft mij uiteindelijk inderdaad verlichting gebracht. Geen ultieme verlichting  maar wel in de zin dat ik luchtiger in het leven sta:

  • Ik zit wat minder krampachtig aan mijn ego vast;
  • mijn vertrouwen is gegroeid dat het goed is wat er ook met me gebeurt;
  • Ik heb ingezien hoe mijn gedachten me gek gemaakt hebben, waardoor ik negatieve gedachten eerder onschadelijk kan maken;
  • ten slotte heeft mijn depressie me, doordat ik daar tijdelijk van afgesneden was,  laten inzien hoe onnoemelijk veel liefde er in ons dagelijks leven aanwezig is.Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


reactie van Frieda --- 16-Aug-2016 17:01
----------------------------------------------------------------

Lieve Jeroen, Mijn neef en mijn schoonzus zitten in een behoorlijke depressie. Door jouw verhaal heb ik hoop en geloof gekregen dat ze er goed⁄beter uit gaan komen. Dank voor het delen. xx


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld