Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

12-Jul-2016

Beauty is in the eye of the beholder

“Beauty is in the eye of the beholder”  ofwel “schoonheid zetelt in het oog van de waarnemer” is een gezegde dat uit de Griekse oudheid stamt. Meestal wordt daar de betekenis “over smaak valt niet te twisten” aan gegeven, maar voor mij zit er een veel diepere waarheid in dat gezegde.

 

Ik was een keer  aan het fietsen toen mijn aandacht werd getrokken door een prachtige wolkenpartij. Ik vond het zo mooi dat ik afstapte om er beter naar te kunnen kijken. En toen ik de schoonheid van die wolkenpartij een tijdje op me had laten inwerken vroeg ik me af: "Waarom vind ik dit nu zo mooi?" Natuurkundig gezien is er niets bijzonders aan de hand, het is niet meer dan een willekeurig spel van licht en waterdruppeltjes, zonder enige betekenis van zichzelf. Simpeler kan het bijna niet. En toch ervaar ik enorm veel schoonheid.

Het is dus waarschijnlijk iets in mijzelf zijn wat maakt dat ik die schoonheid ervaar. En wat is dat iets dan? Mijn vermogen liefde te ervaren? En wat is dat dan? Mijn vermogen verbinding te ervaren? Is dat de essetie van liefde? En is er wel sprake van schoonheid als die niet ervaren wordt? Of is er ook liefde als die niet ervaren wordt?

 

Een vriendin van mij had als wanddecoratie een serie foto’s van uitgebloeide bloemen en lege zaaddozen. ik vond het een prachtige fotoserie. Maar, bedacht ik,  als er dan al zoveel schoonheid te beleven valt aan een paar foto’s van nota bene uitgebloeide bloemen en lege zaaddozen, wat moet er dan oneindig veel schoonheid in de hele wereld en daarbuiten zijn, oneindig veel meer dan de zeven miljard mensen op deze wereld kunnen bevatten.

 

Het lijkt erop dat schoonheid alomtegenwoordig is, van de kleinste elementaire deeltjes tot miljoenen lichtjaren grote sterrenstelsels. En dan gaat het niet alleen over hoe dingen hoe ze zijn, maar vooral ook hoe dat alles in de tijd verandert: expanderende sterrenstelsels, de dynamiek van de seizoenen, de schier oneindige complexiteit van een functionerend menselijk lichaam, waarin ontelbare verschillende stoffen, moleculen en hormonen op een harmonische manier samenwerken of de schoonheid in die schuilt in de heroïek van een mensenleven.

 

Maar al die schoonheid wordt pas schoonheid op het moment dat wij die als zodanig weten te ervaren. De beperking ligt niet in de hoeveelheid schoonheid die er is maar in ons vermogen die schoonheid te herkennen, "in the eye of the beholder".

 

Afbeelding: Winter in de Alblasserwaard. Klik hier voor een volledige afbeelding

 

 

 Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


reactie van Turksan --- 12-Jul-2016 13:53
----------------------------------------------------------------

Dag Jeroen, Klopt precies, na het lezen van deze mooie stuk begrijp ik wat je bedoelt. Ik heb afgelopen jaar 2 mooie dagen gehad waar ik van alle genoot en er vrolijk van werd, helaas is dat weer verdwenen en heel af en toe komen er van de miniseconde durende momenten waar ik het gevoel heb dat het in de buurt komt waar ik even van het leven geniet. Ik heb er alle hoop in dat ik ook op een dag weer normaal van het leven ga genieten. Vriendelijke groeten, Turksan


reactie van Jordis Jakubczick --- 15-Jul-2016 00:28
----------------------------------------------------------------

Heel mooi Jeroen! Mijn hart gaat ervan open bij deze perspectief van in het leven staan. veel liefs Jordis


reactie van Anneke Spijker --- 15-Jul-2016 10:37
----------------------------------------------------------------

Schoonheid ervaren zit hem bij mij in hele kleine dingetjes, die tegelijk van hele grote waarde zijn. Zo nam ik zojuist, zittend voor het raam met de laptop en jjouw webloog lezend, een mooie gele vlinder waar die voorbij fladderde.Mijn hele dag is al weer goed, wat er ook nog aan minder leuke dingen kunnen gaan gebeuren....


reactie van Frieda Boekel --- 18-Jul-2016 14:26
----------------------------------------------------------------

Als schoonheid in ‘the eye of the beholder‘ is, wat maakt dan dat de een wel en de ander geen schoonheid ‘ziet‘. In principe ga ik er van uit dat alles om ons heen schoonheid bevat ⁄ schoonheid is. Wie weet ga je daar nog een blog over schrijven ;o)


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld