Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

09-May-2016

Einstein over Liefde

Einstein over Liefde

In een brief aan zijn dochter schrijft Albert Einstein over liefde:

. . . . . There is an extremely powerful force that, so far, science has not found a formal explanation to. It is a force that includes and governs all others, and is even behind any phenomenon operating in the universe and has not yet been identified by us. This universal force is LOVE. . . . .

. . . .Love unfolds and reveals. For love we live and die. Love is God and God is Love.

Love explains everything and gives meaning to life...

(Voor de volledige brief klik hier.)

 

De afgelopen jaren ben ik ook steeds meer in die richting gaan denken. Het vermoeden dat liefde een kracht is waarmee het hele bestaan doortrokken is werd nog eens extra bekrachtigd tijdens een anderhalf jaar durende depressie.

Want wat was dat nu precies die depressie. Ik was niet droevig of zo. Maar het leek erop dat ik iets was kwijt geraakt.  Ik kon bijvoorbeeld nog wel piano spelen, althans de nootjes spelen, maar het was geen muziek meer. Ik kon zien dat iets mooi was maar ik kon het niet meer als zodanig ervaren. Tot dan toe was ik een gepassioneerd tangodanser geweest.  Nu werd dansen iets verschrikkelijks, Mijn gevoel voor eigenwaarde daalde tot het absolute nulpunt, in de natuur zijn vond ik vreselijk en het allerergste was het nog wel als ik met mijn kleinkind werd geconfronteerd. En wat was er nu zo verschrikkelijk? Objectief was er niets aan de hand, maar toch voelde het intens akelig, alsof het minste zuchtje wind me in de oneindige leegte van het  heelal zou kunnen slingeren omdat er niets op aarde was wat me tegen zou houden.

 

Al die dingen die ik was kwijtgeraakt hadden iets gemeenschappelijks. iets dat je hart verwarmd en doet opengaan. Ik bedacht dat het allemaal verschillende verschijningsvormen van het fenomeen liefde waren. Vooral ook omdat de depressie was het meest heftig voelbaar onder omstandigheden waar ik normaal de meeste liefde ervoer kwam ik tot de conclusie dat de essentie van mijn depressie was dat mijn vermogen om liefde te ervaren ernstig was aangetast. Het was niet zo dat er geen liefde was, er waren mensen die van me hielden, ik heb zelfs in die tijd echt mooie dingen gemaakt, maar ik kon er geen contact mee maken. Misschien is liefde wel het vermogen je aan iets te verbinden.

Ik heb wel eens gelezen dat de hel geen brandend vuur is, maar de kille afwezigheid van liefde. sindsdien wil het graag geloven, ik ben er geweest.

 

Toen ik me dat realiseerde besefte ik pas goed hoe het hele bestaan met allerlei verschijningsvormen van liefde is doortrokken: mensen die met toewijding en bezieling hun werk en hobbies doen, het alledaagse liefdevol en respectvol met elkaar omgaan en genieten, de natuur die niet alleen mooi is maar ons ook nog eens overvloedig voedt en zo oneindig veel andere dingen waar we dankbaar voor kunnen zijn.

 

De analogie met de zwaartekracht drong zich aan me op. Iedereen op aarde is altijd aan de zwaartekracht onderhevig. Maar dat is zo gewoon dat we ons daar eigenlijk helemaal niet van bewust zijn. En er moest een slimme kop als Isaac Newton aan te pas komen om die kracht te benoemen en de wetmatigheden van die kracht te ontdekken. Liefde is onmiskenbaar een kracht die op heel veel, en volgens Einstein zelfs alle, terreinen van het bestaan werkzaam is. Zou er met liefde ook niet zoiets aan de hand kunnen zijn als met zwaartekracht, dat het zo alomtegenwoordig is dat we er ons in de meeste gevallen niet bewust van zijn?

 

Volgende afleveringen:

  • Is liefde geluk?
  • Van jezelf houden
  • Misvattingen over liefde I
  • Beauty is in the eye of the beholder
  • Is liefde verlangen?Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


reactie van Laura --- 09-May-2016 22:39
----------------------------------------------------------------

hi lieve Jeroen, mooi, fijn en bijzonder dat je een blog over Liefde gaat schrijven...... en ik neem de vraag mee....... werkt t bij Liefde wellicht hetzelfde als bij de zwaartekracht! Ik kijk uit naar je volgende blog! Lauvrouw groet


reactie van Frieda --- 10-May-2016 10:46
----------------------------------------------------------------

Lieve Jeroen, Zo mooi jouw ervaring die je deelt. Ik ken ook depressies, gelukkig niet zo diep als die van jou. Ik neem je overpeinzingen graag mee als ik weer eens overvallen wordt door zwarte gedachten. Ik blijf je graag nog even volgen. En dank voor de brief van Einstein; nooit geweten.


reactie van Yette --- 10-May-2016 12:48
----------------------------------------------------------------

Ik ben onder de indruk Jeroen. afgelopen weken ben ik over kwetsbaarheid en schaamte en dus liefde aan het lezen. Brene Brown is de schrijfster. fijn dat je dit doet. Grote groet. Yette


reactie van Jordis Jakubczick --- 10-May-2016 14:44
----------------------------------------------------------------

Wat fijn je blog! Super dat je dit bent begonnen. En prachtige je stelling : Zou er met liefde ook niet zoiets aan de hand kunnen zijn als met zwaartekracht, dat het zo alomtegenwoordig is dat we er ons in de meeste gevallen niet bewust van zijn? Liefde voor mij stroomt vooral en heel makkelijk als ik in beweging ben. En dan komen al die leuke hormoontjes op gang. Maar hoe is het dan om liefde te zijn? ! En dan op ieder moment. Want dat is toch wat we zijn - liefde. Mijn grootste vraag op dit moment. En een mooie focus in mijn leven. Dank voor je inspiratie.


reactie van Marjon schipper --- 13-May-2016 18:57
----------------------------------------------------------------

Hoi Jeroen, Wat mooi geschreven en zo herkenbaar over de depressie. Bedankt voor het delen. Liefs Marjon


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld