Wat is Liefde?
Wat is Liefde?

Klik hier voor de
10 gulden regels
voor een liefdevol leven (met praktische tips)

(of hieronder als je tevens bericht wilt krijgen bij een
nieuwe aflevering van dit blog)  
MENU    •    Houd me op de hoogte  

15-Nov-2016

Wat Trump ons over liefde leert

De haatgevoelens die Trump in de VS heeft losgewoeld baren de hele wereld zorgen. Liefde en Haat, het lijkt wel of er geen grotere tegenpolen te bedenken zijn toch hebben ze veel met elkaar te maken. Kijk maar naar haat-liefde verhoudingen.

 

Wat is haat

Ik probeer de wereld te zien en te begrijpen vanuit het idee dat liefde de kracht is die aan alles ten grondslag ligt. Zo ontstaat verdriet als we iets of iemand waar we van houden zijn kwijtraken. Ook woede gaat erover dat iemand of iets waar we van houden onbereikbaar of ons ontnomen is. De brandstof van de woede zit hem steeds in de liefde. Hoe dierbaarder iets dat ons ontnomen wordt ons is, des te groter de woede.

Woede kan nog positief worden aangewend, het mobiliseert energie die we kunnen benutten om dat wat ons ontnomen is terug te krijgen.

 

Haat gaat nog een stapje verder. Haat ontstaat als we geen enkele uitweg meer zien om contact te maken met dat wat we lief hadden. Om niet permanent geconfronteerd te worden met dat pijnlijke afgesneden zijn schakelen we ons gevoel uit, en daarmee snijden we ons nog verder af. Daarom kunnen mensen die vanuit haat handelen ook zo meedogenloos zijn.

Haat is veelal een onzichtbaar koudvuur, juist omdat het geen uitweg weet. Het is vaak zo goed weggestopt dat we ons van onze eigen haatgevoelens niet eens bewust zijn.

Haat kan je zien als gestolde woede, zoals je een depressie kunt zien als gestold verdriet. In beide gevallen is er spraken van een onvermogen tot verbinding, dat zo pijnlijk is dat ons gevoel wordt uitgeschakeld.

 

Al die, vaak onzichtbare, haat vertegenwoordigt een enorme hoeveelheid energie. Als die ontketend wordt kunnen er de meest verschrikkelijke dingen gebeuren. Maar dat is niet noodgedwongen zo. Er was veel haat opgehoopt door de vernederingen die Duitsland na de eerste wereldoorlog waren aangedaan. Hitler mobiliseerde die haat. En met die energie wist hij vanuit een nagenoeg failliete boedel in een recordtijd een ongeëvenaard economisch herstel te bewerkstelligen. Helaas is het daar alleen niet bij gebleven.

 

Hoe om te gaan met haat

Op zich is het een positieve ontwikkeling dat haat aan het daglicht komt! Dat is namelijk de enige weg om haat te genezen. De kunst is alleen om de krachten die daarbij vrij komen in goede banen te leiden.

Of het nu om in de maatschappij opgehoopte macro-haatgevoelens gaat, om haat in onze directe omgeving, of om je eigen vaak verborgen haat. Het recept is steeds hetzelfde. Een eerste stap is het zichtbaar maken, het erkennen, het niet veroordelen, er met compassie naar kijken, proberen te achterhalen welke gefnuikte liefdesbron voeding geeft aan die haat.

Besef bijvoorbeeld dat de mensen die door economische ontwikkelingen op straat zijn komen te staan zo ontzettend veel mogelijkheden tot het geven van liefde zijn ontnomen. Ze kunnen niet meer met liefde en toewijding hun vak uitoefenen, niet meer hun bijdrage aan de maatschappij leveren. Ze kunnen degenen die hen het meest dierbaar zijn niet meer dat geven wat ze zo graag zouden willen gevenem ze kunnen zichzelf geen liefde meer geven omdat belangrijkste dingen waar ze hun eigenwaarde aan konden ontlenen hen zijn afgenomen.

Alleen al het erkennen van de aanwezigheid van die liefdesbron maakt het gemakkelijker voor mensen met haatgevoelens om weer contact te maken met die bron. Door er op die manier naar te kijken kunnen ook manieren worden gevonden om de in haat verankerde energie zo aan te wenden dat de wereld er beter van wordt.

 

Wat we van Trump kunnen leren is dat we haat serieus moeten nemen, en niet mogen bagatelliseren als een afwijking van bekrompen geesten, en dat we de oplossing van de problemen niet langer mogen afschuiven op de mythe van marktwerking als panacee. Ook ik heb daar vaak te lichtvaardig over gedacht.

 

Gelukkig lijken de schokken die Brexit en Trump teweeg hebben gebracht dit besef te doen ontwaken.

 

Een van de dingen die ik geleerd heb in de tijd dat ik als overheidsdienaar werkzaam was, is dat daar waar heibel is kansen ontstaan. Daar is energie en wil tot verandering. Als je dan een constructieve weg naar verbetering weet aan te wijzen, dan gaat het stromen, dan helpt iedereen mee, dan kunnen er wondermooie dingen gebeuren.Breng dit blog onder de aandacht van een vriend


reactie van Marian --- 15-Nov-2016 20:59
----------------------------------------------------------------

Goed stuk! Bedankt.


reactie van Alexander F. de Savornin Lohman --- 16-Nov-2016 14:36
----------------------------------------------------------------

Het grootste probleem met haat is er een enorm cultureel taboe rust op dit in mijn ogen heel betekenisvolle gevoel. Toen ik voor het eerst in mijn leven mijzelf toestond in een veilige omgeving mijn gevoel van haat door te laten dringen tot mijn hele wezen, kreeg ik een ervaring van fantastische extase. Mijn haatgevoelens staan heel dicht bij mijn diepste verlangens en drijfveren. Ze komen boven als iets de verwezenlijking van wat ik het allerliefste wil, in de weg staan. Ze laten mij haarscherp zien wat echt belangrijk voor me is. Geen enkel ander gevoel kan me dit zo duidelijk laten zien. Daarom koester ik mijn haatgevoelens en ben ik er dankbaar voor. Haatgevoel moet uit de taboe‐sfeer. Haat moet bespreekbaar zijn. Want daardoor kom je bij wat er echt van belang is. Haat die opgesloten blijft, is gevaarlijk. Dan verkilt de haat. Dat is het ergste dat je (haat‐)gevoelens kunt aandoen. Haat‐Liefde verhoudingen houden een relatie levend en ze zorgen voor voortdurende ontwikkeling. In die verhoudingen krijgt de haat geen kans om te verkillen.


reactie van Laura --- 24-Nov-2016 08:25
----------------------------------------------------------------

mooi gesproken lieve Jeroen! N ware ontdekkingstocht...... ik ga op onderzoek uit! Lieve groet Lauvrouw


Geef een reactie

Naam *Email (als je een melding wil dat je bericht verstuurd is
of als je een reactie wil)Reactie


* verplicht veld